HOME DE ARTIEST DE KUNST TENTOONSTELLINGEN PRODUCTIE
CONTACT
NL EN SMEULDERS
© 2015 Tim Smeulders
FR

PRODUCTIE

Het creatieproces van een portret vergt veel tijd, concentratie en doorzettingsvermogen. De productietijd van het portret, getoond op deze pagina, nam ongeveer 50 uren in beslag.
Voor zijn portretten gebruikt Tim polymeer klei. Het is een modelleer klei die veel gebruikt wordt in de film en speelgoedindustrie voor het maken van prototypes. Veel kunstenaars gebruiken het ook voor het creëren van  one-of-a-kind (unieke) sculpturen. Na het bakken wordt de klei een zeer duurzaam PVC-achtig materiaal dat achteraf ook geverfd kan worden, indien gewenst. Polymeer klei bestaat nog niet zo lang (1939). Deze klei is, in de hogere kunstkringen, nog niet zo bekend zoals bv. keramiek. Deze klei is echter aan een opmars bezig. Het wordt door veel artiesten gebruikt omwille van zijn kwaliteiten en verwerkingsmogelijkheden.
 
Tim maakt zijn portretten op een unieke manier, via een meer technische benadering. Alles wordt stukje bij beetje opgebouwd. De ogen en de tanden worden bv. apart gemaakt en worden op het beeld geplaatst, eerder dan dat ze rechtstreeks worden gemaakt tijdens het boetseren.
Deze methode van werken geeft de portretten een meer realistische uitstraling. Vooral de mond krijgt hierdoor een unieke stijl. Daarom is het moeilijk een mal van zo’n portret te maken, wat het unieke karakter opnieuw accentueert.